Tarragona, ciutat de rutes culturals i literàries

Tarragona està de moda. Si més no així ho sembla si tenim en compte la gran quantitat de rutes que s’hi ofereixen i que serveixen, tant als visitants i turistes de la ciutat com als mateixos ciutadans i estudiants de Tarragona i la seva àrea d’influència, per conèixer espais i racons, anècdotes, històries, singularitats, personatges… 250px-tarracoimperial-9090

La ciutat de Tarragona disposa d’un extens patrimoni arquitectònic però també d’un important patrimoni històric, cultural i literari que ha desembocat en una gran quantitat de rutes per passejar per la ciutat i fins i tot escoltar el què en deien autors il·lustres de Tarragona sobre indrets que es van visitant en forma de lectures en veu alta.  Algunes d’aquestes rutes ja no es fan, però sovint disposen de guia, díptic o mapa que permet a l’interessat poder gaudir igualment de la ruta descrita.

Fent un repàs al que podem trobar-nos si volem visitar Tarragona d’una manera diferent,  hi ha les rutes virtuals que ofereix l’Ajuntament mitjançant el Patronat  de Turisme de Tarragona i des de les quals es pot descarregar un arxiu en pdf que servirà als turistes de plànol-guia per seguir les rutes. Amb aquestes rutes els visitants poden endinsar-se a la Tàrraco Romana i conèixer l’esplendor de la ciutat en aquesta època; seguir la ruta medieval ; conèixer el llegat modernista de la ciutat  o conèixer el patrimoni i el llegat de l’època paleocristiana amb la Ruta dels primers cristians de Tàrraco.

tarragona-catedral-yearofthedragonActualment Tarragona Cultura ha posat en marxa la ruta #PassejantPerTGN!, visites guiades a diversos elements, espais i monuments de la ciutat que ens topem quan hi passegem i que van ser fotografiats pel col·lectiu d’instagramers de Tarragona i publicats a Instagram amb el hashtag #PassejantperTGN. D’aquesta publicació en va sortir un mapa virtual del recorregut i una versió en paper o per imprimir.

Per la seva banda, la Biblioteca Pública de Tarragona, en col·laboració  amb altres agents culturals de la ciutat també organitza diferents rutes de manera periòdica al voltant d’esdeveniments, personatges il·lustres o seguint el patrimoni de la ciutat, sempre com  a programació dintre de les seves activitats adreçades als seus usuaris i totes elles gratuïtes. Sovint, aquestes rutes van acompanyades de la seva corresponent guia bibliogràfica, cosa que li dóna el seu valor afegit i que permet ampliar coneixements. Les que s’han fet o encara s’estan programant són:

  • El Serrallo vist pels escriptors, una ruta literària. En col·laboració amb el Museu del Port de Tarragona, es fa un recorregut per diferents espais d’aquest barri mariner i en cada lloc es llegeixen textos en veu alta d’escriptors que han escrit sobre el barri.
  • Josep Yxart vist per Rusiñol. Organitzada juntament amb l’Associació de veïns de l’Oliva per copsar la relació que existia entre el crític literari Josep Yxart.yxart-jpg_1624335607
  • El setge de Tarragona de 1811. Es visiten els indrets més emblemàtics d’aquest episodi de la història de Tarragona
  • Tamarit, una ruta. Aquesta ruta literària repassa la història, els espais i el patrimoni d’aquesta vila closa fent una passejada per diferents indrets i escoltant textos de diferents historiadors i escriptors.
  • Ruta de les xemeneies. Ruta per conèixer els patrimoni arquitectònic industrial de la part baixa de la ciutat.
  • En el 75è aniversari de la mort d’Eduard Toda, durant l’any 2016 s’organitzen 2 rutes per posar en valor la figura d’aquest gran erudit desconegut per molts: Passeig literari per l’Escornalbou de Toda i Eduard Toda i el renaixement de Poblet.
  • Passeig literari per la Zona marítima, d’Olga Xirinacs. Ruta organitzada conjuntament amb l’ILEC Tarragona Centre dintre dels actes d’homenatge a l’escriptora en el seu 80è aniversari i que recorre els diferents espais que conformen la novel·la Zona marítima i acompanyada de lectures en veu alta.
  • Passeig de la Pedrera: la ciutat nova. Ruta que ajudarà a entendre la història de la part més nova de la ciutat i el seu patrimoni arquitectònic.ruta_rusinol-jpg_93983800
  • Espais llegendaris de Tarragona. Organitzada conjuntament amb la Conselleria de Joventut de l’Ajuntament de Tarragona, l’Arxiu del Folklore de la URV i l’Escola de Lletres de Tarragona.

Per acabar aquest recorregut per les diferents rutes que podem trobar-nos si visitem o vivim a Tarragona tenim la Ruta Pin i Soler organitzada per l’Associació de Professionals i Estudiosos en Llengua i Literatura Catalanes (APELLC) i que fa un recorregut per la pels espais de Tarragona protagonistes de les seves novel·les.

Per als estudiants de batxillerat es va crear també la Ruta Magí Sunyer, ruta literària per Tarragona on es fa un recorregut per l’obra poètica d’aquest escriptor tarragoní i de la qual es pot descarregar el díptic informatiu.

També l’empresa Itinere també realitza cada dissabte dues rutes: Visita guiada per la Tarragona romana i la visita guiada Descobreix Tarragona.

Gaudiu de Tarragona!!!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s